napi hírmorzsák

Egy trópusi munka- és szabadidős terület

A Brazil Manaus városának egy népszerű ipari negyedében található Tropical Shed projektet sorházak és mindenféle raktárak veszik körül. A projekt egy régészeti irodát és egy hozzá kapcsolódó szabadidős területet foglal magában, melyet az ipari tipológia újraértelmezése inspirált, hogy manifesztumot hozzon létre a város és a természet közötti szükséges közeledésről, különösen az Amazonas fővárosában.

Az ipari tipológia újraértelmezését sima betonacélokból készült háromdimenziós oszlopcsarnokok sorozata szimbolizálja, amelyek több szőlőfajtának adnak otthont, amelyek gyors növekedésük során egy kétszeres magasságú teret, egy, az építészek által “fészernek” neveszett szerkezetet fonnak körül, és árnyékot vetnek a szabadidős területre és az irodára, trópusi, szellős és frissítő mikroklímát teremtve. A szőlőtőkék a telek két oldalán lévő virágládákból nőnek, ahol egy már meglévő fát is megőriztek, így a telek közepe teljesen szabad maradt bármilyen elfoglaltság számára. A szőlőnövények gyors növekedése biztosította az árnyékos játszótér gyors kihasználását, annak ellenére, hogy az nagyon ki volt téve a kemény egyenlítői délutáni napnak. A tájtervezés ráadásul “termő” tájjá tette ezt a projektet, mivel a fajok többsége PANC (nem hagyományos élelmiszernövény): égi szőlő és más hüvelyes növények, vadgyömbér, nyíllevelű elefántfül, golgotavirágszőlő, nyílgyökér stb.

A homlokzaton a szabadidős területet egy masszív téglákból épített, üreges homlokzat mögé rejtették, amely átengedi az uralkodó szelet, és diszkréten feltárja a telek mélységét anélkül, hogy annak minden részletét felfedné. A szabadidős terület egy beépített grillezővel ellátott asztalból, egy zuhanyzóval és függőágyakkal ellátott területből, valamint egy kis úszómedencéből áll. Ez a szabadidős terület egyaránt működik a szomszédos és összekapcsolt telken lévő ház számára, ahol a tulajdonosok élnek, valamint a telek hátsó részén található iroda társalgójaként. A gyakorlatban a szabadidős terület asztala a pánik utáni “új normához” igazodó találkozó- és/vagy munkaterületté is vált, mivel szellős és szabadtéri.

A telek hátsó részén a régészeti iroda foglalja el a központi teret munka- és tárgyalóasztalokkal, míg a belső és a külső tér között egy tömör téglafal kanyarog, hogy meghatározza a kerteket és a műszaki tereket (fürdőszoba, kamra, tároló) a telek oldalain. Ez a kígyózó tömör téglafal vagy üreges, hogy biztosítsa a keresztszellőzést, vagy zárt, hogy meghatározza a zárt tereket, vagy megakadályozza a szomszédos falakon lévő nyílásokból származó keresztbetekintést. Az iroda egy részének dupla magassága több fényt és tágasságot biztosít ezen az alig több mint 5 méter széles telken. A kétoldali kertek felé nyíló nyílások kiegészítik a fény kérdését, amellett, hogy lehetővé teszik az összes irodai környezet keresztszellőzését.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A fent leírt low-tech fenntarthatósági szempontokon túlmenően a társalgó terület teteje, amely úgy tűnik, mintha a szőlőtőkék oszlopcsarnokai között lebegne, egy automatizált öntözőrendszert kapott, amely az összegyűjtött esővizet a cseréptetőn keresztül a tér fizikai hűtésére használja fel. A tető ereszcsatorna nélkül áll, hogy ez az öntözővíz az oldalsó ágyásokba hulljon, és az általa keltett zajjal végül pszichológiailag is felfrissíti a használókat, javítva a jó közérzetüket.

Dióhéjban, az e projekthez javasolt tipológiai újraértelmezés, amellett, hogy rugalmas és szabad tereket biztosít, intenzív kölcsönhatást generált egy érzéki trópusi környezettel, és az Amazonashoz való viszony másfajta módját javasolta városi környezetben, ami egy újonnan megjelenő téma, mivel az utóbbi években az Amazonason élő lakosság többsége a vidékről a városba költözött.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb