napi hírmorzsák

Egy kilométer hosszú xilofon játssza Bach klasszikusát a japán erdő közepette-VIDEÓ

Bár a zene és a design elsősorban nem jár kéz a kézben, az óriási, egy mérföld (több, mint egy kilométer) hosszú xilofon mindenképpen bele esik mindkét kategóriába. A hatalmas hangszer Bach klasszikus dallamát visszahangozza a környező fákon keresztül, melyet csupán fa deszkák és egy labda komponál.

A hatalmas xilofon marketing ötletként indult. 2011-ben, annak megalakulásakor, Morihiro Harano kreatív igazgatói posztot töltött be a japán Drill Inc. reklámügynökségnél. Az ügyfél az NTT DoCoMo nevű távközlési vállalat volt, aki a Touch Wood SH-08C fa borítású készülék forgalomba hozatalára készült, amelyet japán erdők túlnőtt fáinak ágaiból készítettek. Az izgalom és a figyelem felkeltése érdekében az új készülékre vonatkozóan, a cég Harano Mitsuo Tsuda ács- és faipari mérnökkel, Kenjiro Matsuo hangmérnökkel és egy építőipari munkáscsapattal együtt állította össze a hatalmas zenei remekművet.

Kifejti, hogy „maga a xilofon maga egy műalkotássá vált, ezért csak arra törekedtünk, hogy a jelenetet a lehető legreálisabbá tegyük. A projekt megvalósítása nagyon nehéz volt, de a japán kézművesek készségei egyszerűen lenyűgözőek. Nem csupán tökéletesítették a tervrajzokon szereplő vázlatot, hanem vizuálisan is egy gyönyörű xilofont hoztak létre.

A japán Daisetsu Mori-no kertjében elhelyezkedő lejtőn lévő gravitáció segítségével a xilofont oszlopokra ültették, alaposan mérlegelve az egyes szögeket. A hangszer minden egyes deszkájának beállításával az építők szabályozni tudták a labda sebességét, amely lefelé gördül a hangjegyek lejátszásával. A gondosan kialakított installáció nem véletlenszerű zenét játszik. Johann Sebastian Bach Cantata 147, vagy más néven ’’Jesu, Joy of Man’s Desiring’ művét zengeti az erdő fái között.

„Eleinte bonyolultabb és gyorsabb tempójú zenét képzeltünk el, de a xilofon felépítése miatt azonban azt vettük észre, hogy jobb, ha olyan zenét választunk, amely azonos hangjegyekkel rendelkezik, így úgy döntöttünk, hogy Bach 147-es kantánáját választjuk.”– teszi hozzá Harano.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Bach műveihez hasonlóan, a változatos és összetett zenét nehéz reprodukálni, különösen akkor, ha a tempó eléréséhez a gravitációra, egy labdára és néhány fa deszkára támaszkodunk. Az időzítés végső összehangolásának biztosítása érdekében a labdát egy szélső kifutópályára küldik, a hosszabb és rövidebb deszkák szükség szerint szüneteket hoznak létre. Az egyik szakaszban a labda még egy korlátnak is neki ütközik, előre engedve a második és a harmadik labdát, kiegészítő harmonikusokat alkotva.

2011 március 11-én a reklám telepítését és filmezését követően szörnyű földrengés és szökőár érte Japánt. Ennek a tragikus eseménynek köszönhetően az ügyfél lemondta a kampányt, de a videót továbbra is megmutatták és megosztották a közösségi média platformjain, és végül a japán televízióban is megjelentek.

Mivel a hangszert a Daisetsu Mori-no kertbe (a híres Hokkaido kerten belül) telepítették, az nyitva áll a nyilvánosság számára, így mindenki kiélvezheti a nem hétköznapi élményt. A zene rajongói és az építészeti tervezés hallgatói a helyszín látogató központjában vásárolhatnak labdát, hogy maguk játsszák Bach klasszikusát.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close