napi hírmorzsák

Egy elhagyott olajfúrótoronyból hatalmas művészeti installáció lett idén nyáron Angliában

Az angliai Weston-super-Mare-ben egy tengeri gázfúró platform egy különös ipari paradicsom valószínűtlen helyszínévé vált. A leedsi székhelyű Newsubstance kreatív stúdió a “SEE MONSTER”-t az Unboxed Fesztiválra, a “Brexit Fesztiváljaként” ismertté vált kiállítás-sorozatra hozta létre. Az installáció fákkal, füvekkel, egy többszintes csúszdával és egy 10 méter magas vízeséssel büszkélkedhet, és az Egyesült Királyság egyik legnagyobb művészeti installációjának tartják.

A Newsubstance és az Unboxed stábja a nyugdíjazott olajfúrótornyot az Északi-tengeren lévő korábbi helyéről a somerseti partvidékre költöztette, és idén nyáron új köztéri művészeti installációvá és látogatói élménnyé alakította át. A tengeren egy futballpálya méretű uszályon szállították, majd daruval átemelték a partfal fölött, és előre gyártott lábakra állították.

A négyemeletes, 450 tonnás fúrótornyot a tengerparton egy sekély medencében helyezték el. Felső platformja ad otthont a kertnek, míg a homlokzaton egy 6000 darabos kinetikus installáció csillog, amely Ivan Black és Trevor Lee munkáit tartalmazza. A növényzetet úgy választották ki, hogy ellenálljon az atlanti szélviharoknak és a maró sós víz permetének. A “SEE MONSTER üvöltésének” nevezett vízesés az alján lévő medencén keresztül kering vissza, a kinetikus művészet pedig a széllel együtt mozog.

Lee WindNest nevű installációját a Land Art Generator kezdeményezéssel együttműködésben tervezte, és két forgó, a levegőben lévő gubóból áll, amelyek szél- és napenergia-technológiák segítségével tiszta energiát termelnek, és a felső platformon lévő “kertlabor” öntözőrendszereit látják el energiával. Ivan Black installációja 6000 alumíniumlapot tartalmaz, amelyek a “szörny mérlegét” ábrázolják, és az időjárási viszonyok függvényében lobognak. A SKYMAGIC három drónshowja megvilágítja a város partjai fölött az eget, ami sötétedés után is vonzza az embereket, hogy megnézzék az installációt.

Az alkotók remélik, hogy a SEE MONSTER beszélgetésekre ösztönöz arról, hogy ipari múltunk hogyan alakította éghajlatunkat (többnyire rossz irányba), és mit tehetünk ellene.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

“A SEE MONSTER annak ünneplése, hogyan használhatjuk fel a múltunkat a jövőnk alakítására” – mondják az alkotók. “A nagyszerű brit időjárás megújuló energiáját hasznosítva ez az újragondolt platform kísérleteket, előadásokat, kerteket és még vízeséseket is tartalmaz majd – bemutatva a helyi innovációt és megmutatva, hogy a kreativitás hogyan képes megkérdőjelezni és megváltoztatni a status quót. A SEE MONSTER-t Weston ikonikus Tropicana strandfürdőjének helyén kelti életre a Leeds-i székhelyű Newsubstance stúdió a Weston-super-Mare Városi Tanács és az Észak-Somerseti Tanács támogatásával. Az UNBOXED nyár folyamán a közös múltunk élénk emlékeztetője lesz – és a fenntarthatóbb jövő felé vezető közös utunk jelképe.”

Ami az Unboxed és a Brexit kapcsolatát illeti, a The New York Times kifejti, hogy a 132 millió dolláros fesztivál a brit kreativitás legjavát hivatott bemutatni, miután a nemzet az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott. Most a kormány kiadásainak felügyelő szerve “pénzpazarlásként” vizsgálja a fesztivált. A fesztivál a márciusi megnyitása óta 238 ezer látogatót vonzott; a szervezők azt jósolták, hogy a novemberi zárásig akár 66 millió embert is vonzhat.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb