Lakberendezés és stílus

Belsőépítészeti inspiráció: Yana Molodykh felújított egy tetőtéri lakást, kilátással Kijevre

Az ukrán tervező, Yana Molodykh felújított egy kompakt lakást Kijevben, és az épület meglévő szerkezeti kerete köré épített tárolóhelyiségekkel egy fényárban úszó teret hozott létre.

Az 50 négyzetméteres lakás, amelyet néhány nappal az ukrajnai háború kitörése előtt házavatóval kereszteltek át, egy olyan házaspár lakhelye, akik a főváros egyik külvárosában élnek, és a hétvégéket szívesen töltik a belvárosban.

A lakás egy modern, nyolcemeletes épület tetőtéri szintjén található a történelmi Podil kerületben, amelyet a tulajdonosok azért választottak, mert az a szülővárosukra, Herszonra emlékezteti őket. Podil Kijev egyik legrégebbi kerülete, és ma a 20. század eleji épületek szomszédságában modern építmények és emeletes szállodák állnak. Ezek a különböző építészeti stílusok hozzájárulnak a negyed kozmopolita hangulatához, amely nem úszta meg sértetlenül az ukrán háborút. 2022 márciusában egy rakéta lerombolt egy épületet a negyedben, a lakástól néhány méterre. Molodykh azonban elmondta, hogy mindezek ellenére a környéken élők még mindig menedékként tekintenek otthonukra a folyamatos háború közepette.

A meglévő belső teret fémoszlopok és válaszfalak sora tagolta, a kis ablakok, a cinkprofillal burkolt padló és az acél tetőgerendák miatt a helyiségek sötétnek és zsúfoltnak tűntek. Molodykh teljesen átszervezte a teret, eltávolította a belső falakat, hatékony hangszigetelést épített be, és megnövelte az ablakokat, hogy több napfényt engedjen be.

A tervező egy világos és eklektikus teret akart létrehozni, amely Kherson üdülőhelyi hangulatára emlékeztet, az anyagokat pedig úgy választotta, hogy természetes melegséget és textúrát vigyenek a nappali fényű belső térbe.

Az ügyfél fő kérése egy hangulatos nappali és egy kényelmes és funkcionális konyha volt, ahol a házaspár főzhet és vendégeket fogadhat.

A fapadló és az asztalosmunkák hozzájárulnak a meleg és pihentető hangulathoz, az olyan részletek pedig, mint a Vitra cégtől származó átlátszó függönyök és a papír Akari állólámpa, “légies” hangsúlyokat adnak. Az épület acélszerkezetének egy részét szabadon hagyták, míg más részeit a nappali polcai és a hálószobai szekrények mögé rejtették.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A mennyezetig érő beépített tárolók optimalizálják a lakás rendelkezésre álló magasságát. Az étkezőben pedig az egyik oszlop mögé ügyesen integrálták az edények tárolását. A lakás legkisebb szobája a 6,4 négyzetméteres hálószoba, amelyben egy dobogóra emelt ágy és egy oszlop mögötti fülkébe helyezett gardróbszekrény található.

A teret átszelő nagy gerendát dobozolták be, hogy ne legyen kellemetlen érzés egy nehéz fémszerkezet a feje fölött, míg az ágy mellé beépített polcok segítenek felszabadítani a padlót. A lakás kompakt bejárati részének csempézett padlója és kék akcentusú ajtaja vizuális puffert képez a belső és a külső tér között. A bejárat melletti gerendák és oszlopok közé egy kis öltözőhelyiség került, tükörpanelekkel ellátott tolóajtók mögé rejtve.

Geometrikus mintázatú csempék találhatók a fürdőszobában is, amely egy szabadon álló kádat és zuhanykabint tartalmaz, valamint Julia Kononenko ukrán tervező terrakotta kerámia lámpatesteket.

Molodykh négy különböző márkájú csempét kombinált, hogy rétegzett hatást érjen el, amelyet az ukrán konstruktivista építészet iránti nagyrabecsülése befolyásolt, amelynek nagy része jelenleg az orosz bombázások áldozatául esik.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb