napi hírmorzsák

Az ukrajnai Odessza történelmi központja felkerült az UNESCO veszélyeztetett világörökségi listájára

A Világörökség Bizottsága úgy döntött, hogy az ukrajnai Odessza kikötőváros történelmi központját felveszi a világörökségi listára.

A döntés a helyszín kiemelkedő értékének elismerését és az egyezmény 194 részes államának elkötelezettségét jelképezi, hogy nem tesznek olyan szándékos lépéseket, amelyek károsíthatják a helyszínt, és hozzájárulnak a védelméhez. A helyszínt felvették a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is, ami az UNESCO szerint hozzáférést biztosít nemzetközi pénzügyi vagy technikai segítséghez, hogy biztosítsák védelmét, és szükség esetén segítsék helyreállítását.

A gyorsított eljárást 2022 nyarán kezdeményezte az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), válaszul a várost a háború kezdete óta fenyegető veszélyekre. A nemzetközi szervezet azt is hozzátette, hogy a helyszínen már megkezdték a sürgősségi intézkedések végrehajtását. Helyreállították az Odesai Szépművészeti Múzeumot és az Odesai Modern Művészeti Múzeumot ért károkat.

2023 január 23-ig az UNESCO 236 helyszínt ért károkat ellenőrzött Ukrajna-szerte, köztük vallási helyszíneket, múzeumokat, könyvtárakat, történelmi vagy művészeti jelentőségű épületeket és műemlékeket. Az adatbázis rendszeres frissítése érdekében a szervezet előzetes kárfelméréseket végez a kulturális javakra vonatkozóan, a bejelentett incidensek több hiteles forrással történő keresztellenőrzésével.

Más ukrajnai védelmi kezdeményezések részeként a J. Paul Getty Trust 2022 novemberében 1 millió dolláros támogatást nyújtott a Nemzetközi Szövetség a konfliktusövezetekben lévő örökség védelméért (ALIPH) nevű szervezetnek. A támogatás célja az értékes kulturális helyszínek védelmének biztosítása Ukrajnában. Az ALIPH ukrajnai cselekvési terve múzeumok, könyvtárak és történelmi helyszínek védelmét célzó projektet finanszíroz. A szervezet olyan kezdeményezéseket is támogat, mint például a 3D szkennelés alkalmazása Ukrajna kulturális örökségének részletes dokumentálása érdekében.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

“Odesa, egy szabad város, egy világváros, egy legendás kikötő, amely nyomot hagyott a filmművészetben, az irodalomban és a művészetekben, így a nemzetközi közösség megerősített védelme alá kerül. Miközben a háború folytatódik, ez a felirat megtestesíti közös elszántságunkat, hogy ez a város, amely mindig is túljutott a globális felfordulásokon, megmaradjon a további pusztulástól.” Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

Ezzel a nyilatkozattal együtt az UNESCO két másik kiegészítést is bejelentett a veszélyeztetett világörökség listáján: A Saba ősi királyságának nevezetességei, Marib (Jemen) és a Tripoli Rachid Karameh nemzetközi vásár (Libanon). Ukrajnában hat másik helyszín már felkerült az UNESCO világörökségi listájára, köztük a kijevi Szent Szophia-székesegyház és Lviv történelmi központja. Az UNESCO tájékoztatása szerint eddig úgy tűnik, hogy ezek közül a helyszínek közül egyik sem szenvedett kárt.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb