5% ÁFAHírekJogszabályok

Amit a CSOK-ról és a kedvezményes 5% ÁFA összegről tudni kell

Beköszöntött az új év és rengeteg változás lépett életbe a mai napon az építőipar területén.
Először is a 27%-os ÁFA költség 5%-ra változott új lakás vásárlása esetén 150 m2-es méretig, új családi ház építése esetén 300 m2-es méretig.
Ezenkívül életbe lépett az új lakástámogatási rendszer az új CSOK is.

Készítettünk egy hosszabb lélegzetvételű cikket az új 5%-os ÁFa és a CSOK-kal kapcsolatban.
Az átláthatóság miatt a tartalmakat a címekre kattintva jelenítjük meg.

ÁFA visszatérítési támogatás új lakás vagy ház építése esetén

Egyrészről a magánszemélyek igényelhetik vissza az áfát a megvásárolt lakás, vagy a családi ház árából. Az áfa- vagy adó-visszatérítési támogatást a legfeljebb 150 nm-es lakás és legfeljebb 300 nm-es egylakásos lakóépület esetében tudja érvényesíteni a természetes személy vagy az ingatlan építtetője a bekerülési költség megfizetéséhez. Emellett az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa is igényelheti ezt az új támogatást 2016. január elsejétől. Fontos szabály, hogy ezt a támogatást legfeljebb egy alkalommal lehet igényelni, legkésőbb 2019. december 31-ig. Ami viszont még érdekesebb a korábbi információkhoz képest, hogy a rendelet kimondja, a teljes áfatartalmat visszaigényelheti a magánépítkező, legfeljebb 5 millió forintig: az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.  Az 5 millió forintnyi áfa 18,52 millió forint nettó összegnek jelenti a 27%-os áfáját, míg a bruttó összeg 23,52 millió forint ebben az esetben. Vagyis, ha valaki a teljes 5 millió forintnyi adó-visszatérítési támogatást igénybe kívánja venni, akkor annak 23,5 millió forintnak megfelelő bruttó összegről kell számlát benyújtania egy maximum 150 nm-es lakás vagy legfeljebb 300 nm-es családi ház építése esetén.

Másrészről ha valaki 300 m2 nettó méret alatti új családi házat építtet egy építőipari kivitelezővel, akkor a családi ház ára 5% ÁFÁ-t tartalmaz a korábbi 27% ÁFA összeggel ellentétben.

A kormány még a tavalyi évben bejelentette, hogy 2016. január 1-től 5% lesz az áfa az építőiparban a 300 m2-es nettó családi ház építés esetén.
2016. január 4-én hétfőn még egyetlen egy építőanyag kereskedő cég sem tudta kiszolgálni az építőipari vállalkozókat 5%-os ÁFA összeggel, mert az adóhivatal nem tudja megmondani, hogy milyen módon lehetséges a számlát kiállítani.
Így egyetlen egy építőipari vállalkozás sem tudott 5% ÁFA tartalmú számlát sem kiállítani, mert az építőanyagot sem lehetséges megvásárolni 5%-os ÁFÁ-val.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ennek ellenére a Fidesz 2016. január 4-én egy MTI-s nyilatkozatot tett közzé, melyet a Fidesz.hu-n is szerepeltettek. Ebben egyértelműen olvasható, hogy az ÁFA 2016. január 1-től 5% új családi ház építése esetén. Csak a szakmával felejtett el a kormány konzultálni szokás szerint és ez komoly káoszt okoz.
Cégünket napi több tucat megkeresést kap magánszemélyektől, leendő építtetőktől, de pontos választ nem tudunk szolgáltatni, mert erre jelenleg az adóhivatal sem alkalmas.

Álljon itt a Fidesz mai sajtóközleménye:

A Fidesz-frakció közleménye
    Budapest, 2016. január 4., hétfő (OS) – Az otthonteremtés is egyszerűbb – Reagálás Csepreghy Nándor (ME) nyilatkozatára

A bürokráciacsökkentés nemcsak az okmányok cseréjét és a hétköznapi ügyek intézését teszi egyszerűbbé, hanem az otthonteremtést is. Az Otthonteremtési Program részeként egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lesz az új ingatlanok építési engedélyezési eljárása. Emellett az új lakások, házak építése illetve vásárlása esetében a lakásépítési áfa 27%-ról 5%-ra csökkent. Magasabb lett a családi otthonteremtési kedvezmény összege, a három gyermeket vállalóknak pedig államilag támogatott hitel is jár.
Kiadó: Fidesz-frakció

Képernyőfotó 2016-01-04 - 21.37.11

5%-ra csökkent a korábbi 27%-os ÁFA az építőiparban.

A kormány egyelőre határozott időre, 4 évre, azaz 2019. december 31-ig csökkentette az ÁFÁ-t.
Persze ezzel a döntéssel még meggyűlhet a magyar kormány dolga, hiszen az EU ezt szabályellenesnek is tekintheti, mivel nem volt egyeztetve és ilyen alacsony ÁFÁ-t csak élelmiszerre lehet kivetni.
De legyünk pozitívak és nézzük meg milyen hatása lehet a 27%-ról 5%-ra történő ÁFA csökkentésnek.

Több tucat levelet kaptunk az ünnepek alatt olvasóinktól, hogy nem jól számoljuk az ÁFA változást, de rossz hírt kell közölnünk, mert mi jól számoltunk. Mielőtt bárki tévesen azt gondolná, hogy a 27% és az 5% között 22% ÁFA különbség van, azoknak az alábbi példával mutatjuk be a valós különbséget.

Ha egy lakás nettó ára: 10 millió forint, az a 27% ÁFA összeggel: 12,7 Millió forint bruttó összeget jelent. 10 millió nettó értékű lakás 5% áfával növelve: 10,5 millió forint bruttó összegű.

10,5 M Ft / 12,7 M Ft = 100-(0,827 x 100)=17,3%

Tehát jól látható, hogy 17,3%-kal csökkennek az új szabályozás értelmében a bruttó árak.

Ha az 5% és a 27% között valóban 22% lenne a különbség, akkor a 12,7 millió Forintos lakás 22%-kal csökkentve: 12,7 X 0,22 = 2,79 millió forint lenne, azaz 12,7M-2,79M=9,91 Millió nettó összeg. Tehát így, hogy levezettük matematikailag az ÁFA csökkentést mindenki láthatja, hogy a valóságban 17,3% bruttó árcsökkentést okozhat legjobb esetben az ÁFA csökkentés.

A szakma legtöbb szakértője, gyakorlott szakemberei viszont az áfacsökkentés tekintetében ennél sokkal borúlátóbbak, melynek több oka is van.

1, Sokkal több családi ház és lakás fog épülni. Már a jelenlegi ház- és lakásmennyiséget is nehezen tudta a jelenleg rendelkezésre álló szakmunkás állomány kiszolgálni. Ennek az oka az, hogy aki a nyelvet beszélte és elszánt volt, külföldre távozott dolgozni, ahol a költségek levonása után is a magyar bérek háromszorosát tudják megkeresni.
Ha a külföldre vándorló magyar szakembereket sikerül visszacsábítania a szakmának, akkor a jelenlegi béreknél legalább 60-100%-kal magasabb összegeket kell felajánlani számukra. Ez hatalmas mértékben megemelheti a kivitelezési költségeket.

2, Az építőanyag gyártók és kereskedők, valamint kivitelezők, akik a piacon tudtak maradni nagy része több éve jó esetben nullszaldós volt, tehát nem termelt nyereséget. Várhatóan a szakma minden szereplője minimális áremelést fog végrehajtani a saját fennmaradása érdekében, mert a nullszaldó alkalmatlan a fejlesztésekre, beruházásokra.
A kivitelezők, gyártók, kereskedők megerősödésének hosszútávon a magánszemélyek is nyertesei, hiszen egy nyereségesen működő cég hosszú távon működni fog, így az esetlegesen fellépő garanciális cseréket, javításokat is korrekten el fogják végezni.

3, A régi panel és tégla lakások, családi házak árai az ország 3/4-ében az elmúlt két évben folyamatosan emelkednek. Az új építésű családi házak bruttó árai az elmúlt két évben szinte egyáltalán nem változtak. Ma már egy budapesti lakótelepi rossz minőségű, rossz hőszigetelésű panellakás négyzetméter költségéért új építésű, kiemelten energiatakarékos családi házat lehet építtetni. A kivitelezők költsége az elmúlt két évben a lakossági rezsicsökkentéssel egy időben nőttek, hiszen amit a lakosság megkapott kedvezményként, azt valakinek meg kellett fizetni. Ilyen teher volt például a teherautókra kivetett magas útdíj.

4, Az összes vállalati szektor közül az építőiparban volt a legnagyobb a feketemunka aránya, az 5% ÁFA bevezetés egyik legfőbb célja a szektor kifehérítése. A szakma kifehérítése egyértelműen költségnövekedést okoz a gyártó, forgalmazó, kivitelezői lánc egészében.

Tehát a 17,3%-os bruttó ÁFA (27%-ról 5%-ra) csökkentés a gyakorlatban a legmaximálisabb becslések szerint is csak 6 -10%-os és év eleji bruttó árcsökkentést fognak eredményezni az új építésű családi házak bekerülési költségében.

Az építési engedélyeztetés sokat egyszerűsödik 2016. január 1- től.

Ez első ránézésre nagy örömre adhat okot, de a gyakorlatban ez nem ennyire ragyogó helyzet.
Eddig az építési hatóságok döntöttek arról, hogy egy építész által megrajzolt terv megfelel-e a helyi építési szabályzatnak, persze a tervezőnek be kellett tartania a szabályokat.
Ez az idei évtől annyiban változik, hogy az építési hatóság felé csak be kell jelenteni a 300 m2-nél kisebb alapterületű családi ház építési igényünket és be kell csatolni az építész terveket és az előírt dokumentációkat. Ezután 15 nap múlva a kivitelezés megkezdhető.
Tehát az a hatóság, aki eddig engedélyezett, az ellenőrizni fog és az a terv, ami eddig nem felelt meg, azt újrarajzolták az építészek, most pedig majd a tervező felelőssége lesz. Kérdés, hogy milyen módon ellenőrzi, ellenőrizheti majd a tervező a saját tervének a kivitelezését és ki fogja ezt a költséget megfizetni?

A CSOK hatalmas változást hoz az építőipar és az építkezni vágyó magánszemélyek számára. Itt vannak a támogatási összegek.

Az alábbi összeget vissza nem térítendő támogatásként kapják a családok 2016. január 1 után, ha új lakást vásárolnak, vagy új családi házat építtetnek, illetve felújítanak.
Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a gyermek után felvehető, vissza nem térítendő támogatásokat.

CSOK támogatás összege 2016 január 1-től
Meglévő, vagy vállalt gyermekek száma Támogatás összege új lakás vásárlása, vagy új családi ház építése esetén Használt lakás vásárlása, vagy meglévő lakás és ház bővítése esetén
1 gyermek esetén 600, 000 Forint 40-55 m2 között: 550, 000 Forint
55 m2 felett: 600, 000 Forint
2 gyermek esetén 2, 600, 000 Forint 50-65 m2 között: 880, 000 Forint
65,1 – 80 m2 között: 1, 100, 000 Forint
80,1 m2 felett: 1, 430, 000 Forint
3 gyermek esetén 60 m2 feletti lakás, vagy 90 m2 feletti családi ház esetén:
10, 000, 000 Forint
60-75 m2 között: 1, 320, 000 Forint
75,1 – 90 m2 között: 1, 660, 000 Forint
90 m2 felett: 2, 200, 000 Forint
4 vagy több gyermek esetén 60 m2 feletti lakás, vagy 90 m2 feletti családi ház esetén:
10, 000, 000 Forint
70-85 m2 között: 1, 760, 000 Forint
85,01 – 100 m2 között: 2, 200, 000 Forint
100 m2 felett: 2, 750, 000 Forint

CSOK 2016 változás a korábbi szabályozáshoz képest

 • A kormány úgy döntött, hogy nem köti az energetikai besoroláshoz a támogatást és nem támogatja nagyobb mértékben azokat, akik energiatakarékos házakat kiviteleznek.
 • Nőtt a 2 és a 3 gyermekre igényelhető, vissza nem térítendő összeg. A 3 gyermeket vállaló házaspárok vissza nem térítendő támogatásként új lakás vásárlására 10 millió forintot kaphatnak.
 • 10 millió forintot kedvezményes kamattal igényelhetnek az építtetők.
 • Örökbefogadott gyermek után is igényelhető.
 • Büntetlen előélet igazolása kötelező.
 • Munka és biztosított jogviszony esetén igényelhető.
 • Magánépítkezők 5 millió forint összegig visszaigényelhetik az ÁFA (27% és az 5%-os ÁFA összegét) összegét. Aki cégtől vesz, vagy céggel építtet családi házat, az a teljes ÁFA tekintetében 5% költséggel kalkulálhat.
 • Aki már korábban igénybe vette a SZOCPOLT, vagy a CSOK-ot az is igényelheti a 2016-os új kedvezőbb CSOK-ot, de a CSOK összegéből levonják a korábban kifizetett állami támogatást.
 • Aki nem tudja teljesíteni a gyermek vállalását, annak vissza kell fizetnie a támogatást büntető kamatokkal együtt. Persze vannak kivételek, de ezt majd lentebb részletesebben bemutatjuk.

Mi számít az új CSOK szerint új lakásnak, vagy családi háznak?

2008. július 1 után kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, vagy családi ház, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik. Emeletráépítéssel vagy tetőtér beépítéssel megvalósuló lakóegység is új lakásnak számít a szabályozásban.

Ki és kik vehetik igénybe az új CSOK támogatást?

Minden olyan személy, vagy pár igényelheti a CSOK-ot, akinek vele együtt élő gyermeke van, legyenek házaspárok, élettársak vagy egyedülállók. Gyermeket előre vállalni viszont csak a fiatal házaspárok vállalhatnak.
Hitelképesnek kell bizonyulni ahhoz, hogy az állami támogatású, 25 év futamidejű 10 millió forint hitel igényelhető legyen. Tehát nem lehet BAR, vagyis KHR listán az igénylő. Az igénylőknek 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük akár belföldön, akár külföldön. A három gyermekre járó, legmagasabb támogatási összeghez legalább 2 éves, legfeljebb 15 napos megszakítású társadalombiztosítás szükséges.

Mit jelent a Fiatal házaspár az új CSOK esetén?

Azok a házastársak számítanak fiatalnak, akik közül a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét. Korábban mindkét félnek 40 év alattinak kellett lennie (eddig mindkettejüknek 40 év alattinak kellett lennie).

CSOK támogatásból építek családi házat. Eladhatom azt bármikor?

Ha valaki 10 éven belül eladja az ingatlant, a támogatást vissza kell fizetni. 10 éven túli értékesítés esetén az állam leveszi az elidegenítési tilalmat és szabadon értékesíthető az ingatlan.

Ki számít gyereknek és kire lehet a CSOK-ot igénybe venni?

 • A már megszületett, eltartott gyermekeknél a 20. életév (korábban ez 16 év volt), felsőoktatási nappali tagozatos gyermek esetében pedig a 25. életév betöltése előtt.
 • Magzatok és ikermagzatok után a terhesség betöltött 24. hetét követően.
 • A megváltozott munkaképességű gyermekre később is igénybe vehető, ha ez az állapot már legalább egy éve tart vagy egy év alatt várhatóan nem szűnik meg.
 • A CSOK kizárólag az igénylővel közös háztartásban élő, illetve vele együtt költöző gyermek után egy alkalommal vehető igénybe.

Mi van, ha korábban a gyermekekre már igényeltem SZOCPOL-t, vagy CSOK-ot?

Azt a gyereket, akire már vettek igénybe SZOCPOL-t, vagy CSOK-ot már nem lehet figyelembe venni a támogatás esetén. Ez alól kivétel, ha három gyermek után, új lakásra igénylik a CSOK-ot, ebben az esetben a 10 milliós támogatási összegből ki kell vonni a már felvett szocpol vagy CSOK összegét.

Hány gyereket lehet a CSOK támogatás keretén belül előre vállalni?

Ha a 10 milliós új családi házas, vagy lakás vásárlási támogatást szeretnénk igénybe venni, 3 gyermek vállalható, egyéb esetekben legfeljebb 2 gyermek vállalható előre. Három gyermek esetében 10 év, kettő esetében 8 év, egy esetében 4 éven belül kell megszületni a gyermekeknek.

Ki az, aki nem veheti igénybe a lakástámogatási rendszert?

 • Azok a személyek, akik bűncselekményt követtek el és nem mentesültek még a jogkövetkezményektől.
 • Akik nem voltak az utolsó 180 napban biztosítva.
 • Korábbi nevén BÁR lista, új nevén KHR rendszerben negatív adósként szereplő személyek.
 • Ha valaki a régi SZOCPOL vagy CSOK rendszerében csalást követett el, tehát jogtalanul vette igénybe a támogatást.

Van lakásom. Igénybe vehetem a CSOK-ot?

Nem vehető igénybe a CSOK, ha van lakása valakinek. Azonban ha a lakást eladja, mód nyílik a CSOK megszerzésére.
Amennyiben a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát is. Az új lakásnak drágábbnak kell lennie, mint a korábbi eladott lakás, valamint a különbözetnek nagyobbnak kell lennie, mint a támogatás összege.

Mekkora lehet az új családi ház ára, vagy az új lakás ára, melyet meg kívánok vásárolni?

Eltörölték az ingatlan értékének a korlátját. Használt lakásra, vagy családi házra viszont értékhatárokat léptettek életbe. Ezt a fenti táblázatból megtudhatja.

Hol igényelhető az új CSOK, és mennyibe kerül az igénylés?

A hitelintézetek végzik ezt. Az igénylőtől a közvetlen támogatásokra való jogosultság elbírálásáért a támogatás összegének 1,5%-át, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhetnek. Ha hitel felvételére is sor kerül, ennek díjai magasabbak is lehetnek, ezt nem szabályozza a rendelet.

Régi lakásunk és házunk felújítására is elkölthetjük a CSOK támogatást. Ha igen, milyen összeget kaphatunk?

 A CSOK-ot a jelenleg meglévő ingatlanunk bővítésére is felhasználhatjuk, ebben az esetben azok a négyzetméter- és gyerekszámhatárok érvényesek, mint használt lakás vásárlásánál.

Hol igényelhető az új CSOK?

A hitelintézeteknél lehet majd igényelni. A Bankszövetség azt nyilatkozta, hogy várhatóan februártól lesznek felkészülve a pénzintézetek arra, hogy fogadják az igényeket. Az igénylőtől a közvetlen támogatásokra való jogosultság elbírálásáért a támogatás összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhetnek.

Mi történik, ha a felek elválnak, vagy megszűnik az élettársi kapcsolat?

 Csak akkor befolyásolja a CSOK-ot a válás, ha a támogatásból megvásárolt, vagy felépített családi háztól, vagy lakástól is meg szeretnének válni a tulajdonosok. Tehát, ha a felek eladják a lakást, vagy a családi házat, akkor a teljes összeget a bíróságon megállapított, vagy korábban vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban kell megfizetni. Természetesen lehet mentesülni a visszafizetéstől abban az esetben, ha valamelyik fél megtartja az ingatlant, például úgy, hogy kivásárolja a másikat. A CSOK egyik szerepe ezek szerint a párok összetartása.

Előfordulhat, hogy nem születik meg a vállalt gyermek időben. Mi történik ilyenkor?

– Ebben az esetben vissza kell fizetni a támogatást kamatokkal és büntető kamatokkal együtt.
– Abban az esetben, ha részt vett a pár minimum öt alkalommal valamilyen TB-támogatott vagy magán meddőségkezelési programban, illetve bizonyítani lehet, hogy egészségügyi okok miatt nem tudják a szülők a gyermeket vállalni, akkor nincsenek büntető kamatok, csak a felvett tőkét és a normál kamatokat kell visszafizetni.
– Lehetőség van egészségügyi probléma esetén az örökbefogadásra is.
– Abban az esetben, ha nem születik meg a gyermek a vállalt határidőn belül, illetve a pár nem fogad örökbe gyermeket, a ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösét kell visszafizetni pluszban. A jelenlegi kedvező kamatokat figyelembe véve tíz év múlva 13,8 millió forintot kellene visszafizetni az államnak.
A 4 százalékos irányadó ráta esetén (ötszörös kamat mellett) 20 százalékos büntető kamattal számolhatunk, ebben az esetben 23 millió forint a visszafizetendő összeg.
Abban az esetben, ha az alapkamat 6% lenne, a visszafizetendő összeg 31 millió forint összeget jelentene 10 év alatt.
Tehát, ha nem sikerül a bevállalt gyermek és az örökbefogadás sem történik meg, nagyon magas büntetéssel számolhatnak a családok!
Van pár szomorú kivétel, mely esetekben nem kell a pénzt visszafizetni: – házastárs elhalálozása, – bizonyos fokú rokkanttá válása,  – az első gyerek súlyos fogyatékossággal születése, – 24 hetesnél idősebb magzat vagy gyerek halála.

Időben mikor lehet a CSOK-ot igényelni?

Az adásvételi szerződés megkötése után 120 napon belül, családi ház építés esetén a használatbavételi engedély kiadása vagy a használatbavétel tudomásul vétele előtt, bővítésnél pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell kérni a hitelintézettől.

Az élettárs, vagy házaspár mindkét tagja elmúlt már 40 éves. Igényelhetik a CSOK-ot?

A CSOK nincs korhatárhoz kötve, bármilyen korú pár igénybe veheti. Gyermeket vállalni viszont csak 40 éves korig lehetséges. 

csalad-csok-haz-2-1024x800

Ajánlott tartalom

3 hozzászólás

 1. Én kérdezni szeretném, hogy az ÁFA visszaigényléshez meg kell-e felelni a CSOK feltételeinek, pl. gyermek, vagy saját ingatlan, vagy bármilyen tekintetben, vagy mindenkinek jár egységesen?

 2. Szép napot,

  Kérdésem az 5%-ról lenne.
  Melyik eset jobb amikor Építető igényli vissza az Áfa-t vagy amikor kivitelezőtől 5% Áfa-val vásárol.

  A eset
  Építető kap minden számlát 27%-os ÁFA-val és abból visszaigényelhetek max 5M Ft.

  B eset
  Kulcsra kész házat vásárlás ahol 5%-os ÁFA-val számol a kivitelező.

  Vegyünk egy példát.
  Házat építek, a költsége 30M +ÁFA

  A- Én számolok el mindent.
  a teljes költségem 30M + 27% ÁFA – 5M (adókedvezmény)
  30M+8,1M-5M=33,1M

  B-Kulcsra kész ház, ahol 5%-os ÁFA-val számol a kivitelező.
  a teljes költségem 30M + 5% ÁFA
  30M+1,5M=31,5M

  Ha jól látom, jobban járok 1,6M Ft-tal ha a kivitelező intézz mindent plusz meg adó-visszatérítéssel sem kell foglalkoznom.

  1. Kedves Lajos!
   Köszönjük hozzászólását.
   Ebben az esetben jobban jár a kedves építtető.
   Tisztelettel:
   Kp Sales House Kft ügyfélszolgálata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb