Hírek

Alanyi jogon lakást kap a Roma, ha a gyereke iskolába jár. Aki nem roma, az meg elveszíti lakását.

150 ezer roma rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatát, 100 ezer roma munkaerőpiaci elhelyezését, és 50 ezer roma szakképzését vállalja a kormány az európai uniós romastratégiához elsőként benyújtott nemzeti tervben.

Magyarország elsőként készítette el a tagállamok közül nemzeti romaintegrációs programját a múlt csütörtökön a szociális ügyi miniszterek által elfogadott európai uniós romastratégiához – jelentette be Brüsszelben a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Bár az EU-keretprogramot még az Európai Tanács is jóvá fogja hagyni a június 24-i ülésén, az Európai Bizottság már várja a 27 tagország saját integrációs terveit.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke ismertette a tervet kedden a Tanács brüsszeli épületében. Eszerint Magyarország vállalja, hogy 2015-re 100 ezer munkanélküli romát terel vissza a munkaerőpiacra; az átfogó oktatási reform révén 20 ezer cigány fiatal szerezhet szakmát, 10 ezer roma diák érettségizhet le, és 5000 tehetséges roma gyermek esélye nőhet meg arra, hogy feljebb lépjen az oktatási rendszerben.

A magyar romaintegrációs stratégia után elvileg lehetővé válik 2015-re 50 ezer roma felnőtt szakképzése, 80 ezer cigány felnőtt alapkészségeinek fejlesztése, és a cigányság egészségi állapotának javítása érdekében 150 ezer roma állampolgár megelőző egészségügyi szűrővizsgálata lehet kötelező.

A számszerű vállalások teljesítését az Európai Bizottságnak kell majd figyelemmel kísérnie egy később kidolgozandó monitoring rendszerrel. A testület által kidolgozott keretstratégia arra is kéri a tagországokat, hogy a szegénység, az oktatás és az egészségügy mellett a romák lakhatási feltételeinek javítása érdekében is szabjanak meg konkrét intézkedéseket. A BruxInfo erre vonatkozó kérdésére Farkas Flórián közölte, látva a korábbi kormányok nem teljesült vállalásait, felelőtlenségnek tartaná előre meghatározni, hogy a kormány bizonyos határideig felszámol valahány nyomortelepet.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, komplexen szeretnék kezelni a problémát, vagyis egyszerre szeretnék javítani a romák különböző jellegű problémáit. Ennek megfelelően:

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

„saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást” – mondta Farkas Flórián.

Azért ez siralmasan hangzik, mivel több százezer becsületes magyar család pedig lehet, hogy utcára kerül, mert nem tudja a lakáshitelét törleszteni. Mennyi becsületes, dolgozó nem roma család fog kapni ilyen támogatást??? Pedig ŐK is iskolába és oviba járatják a gyermeküket.

A romák munkavállalásával kapcsolatban a fideszes képviselő azt mondta, nem elsősorban közmunkát szeretnének a cigányoknak adni, „hanem szeretnénk, ha mindenütt dolgozhatnának cigányok, ahol képesek felelősséget vállalni, és megállni a helyüket”.

A társadalmi integrációért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy bár vannak országok, amelyekben nem okoznak komoly problémákat a romák, de az európai szinten 8-10 milliós romanépesség azt mutatja, hogy a romakérdés igenis európai ügy. Balog Zoltán szerint ezért az Európai Unió intézményeinél kell keresnünk a támogatást. A politikus szerint a magyar állampolgárok többsége támogatja, hogy „a romák többségi társadalomba való integrálása megtörténjen. Úgy gondoljuk, hogy biztatók a jelek: az emberek jobban meg akarják ismerni a romákat” – fejtette ki az államtitkár.

Balog Zoltán felidézte, hogy Magyarország a most megtett vállalások előtt már jogszabályi úton is fellépett a cigányság integrálása érdekében. Példaként említette a zérótoleranciát az etnikai és vallási alapú diszkriminációval szemben, és a megszavazott törvényt „az egyenruhás bűnözéssel kapcsolatban.

A magyar romaintegrációs stratégia bemutatóján részt vett az Európai Parlament egyetlen romaszármazású képviselője is, akinek a jelentését márciusban szavazta meg az EP. A néppárti Járóka Lívia elmondta, szeretné, ha már szeptemberben megvitathatná az Európai Parlament a 27 tagállami romastratégiát. A képviselő hangsúlyozta, szerette volna, ha az Európai Bizottság nagyobb szerepet kap az európai szintű integráció levezénylésében és ellenőrzésében.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb