napi hírmorzsák

A világ legmagasabb hibrid faépülete készen áll a kivitelezésre Ausztráliában

A magas szerkezetek fából való építését hosszú éveken át nem tartották biztonságosnak. Vajon elég erősek-e, hogy ellenálljanak a szélsőséges időjárásnak? Mi lesz az épülettel egy szempillantás alatt, ha valami kigyullad?

Az ilyen jellegű szakmai kérdések gátolták meg a nagyszabású fa-épületek építését a nemzetközi építési szabályzatokban, ám a területen a közelmúltban elért eredmények megváltoztatták a felfogást arról, hogy mire képes az anyag.

A meglepően egyszerű folyamatoknak köszönhetően, amelyek kémiai kötéseket képeznek a cellulóz atomjai között, néhány fa fajta most már felülmúlja az eddig kipróbált (de környezetre ártalmas) anyagokat, például acélt és még a csúcstechnológiájú titánötvözeteket is, szilárdságukat, tűzállóságukat és ütésállóságukat tekintve. Napjainkban ezért rendkívül kiterjedt fa építkezési projektek vannak munkálatokban az egész világon, ideértve a világ legmagasabb hibrid fa szerkezetű felhőkarcolóját is.

A Sydney központjában lévő Atlassian Sydney Headquarters épülete várhatóan 2025-ben fog elkészülni, 40 emelettel, 180 méter magasan. A SHoP és a BVN építőmérnöki céggel együttműködésben tervezett felhőkarcoló új központként szolgál majd az Atlassian technológiai vállalat számára, amely szoftverfejlesztéssel foglalkozik. A munkavállalók ezreinek elszállásolására szolgáló épület teljes szerkezete fából épül majd.

Az építészek kifejtették, hogy a csúcstechnológiás MTC technológiát alkalmazzák majd, mely az egyik legreményesebb technológia, amely az építőipart a globális éghajlati válság valódi megoldása felé mozdítja, így az új hibrid fa szerkezet lényegesen alacsonyabb szénlábnyommal rendelkezik majd, mint hagyományos társai. Ez elősegíti az Atlassian azon célját, hogy 2050-ig elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A projekt célja az 50% -kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás elérése az építkezés alatt, mint a hagyományos épületek esetében, és 50% -kal kevesebb energiafogyasztás elérése a függőleges homlokzatokban lévő napelemek segítségével a a helyszínen való megújuló energia előállításához. Ez azt jelenti, hogy az első naptól 100% -ban megújuló energiával lesz képes működtetni magát, miközben a friss levegőt és Sydney mérsékelt éghajlatát is felhasználja, hogy lehűtse magát.

Az utóbbi években egyre szorosabbá vált a verseny a „világ legmagasabb fa tornya” építésében. Mire egy épület megkapja a címet, egy másik veszi át a helyét néhány hónapon belül. A jelenlegi rekordot a 18 emeletes, 90 méter magas Mjøstarnet épülete tartja, amelyet a Norvegia Voll Arkitekter készített, 2019-ben, azelőtt pedig a 18 emeletes, 53 méter magas Brock Commons Tallwood House, Vancouverben volt a toplista élén. A tervek szerint az Atlassianus felhőkarcolója majdnem kétszer olyan magas lesz, mint bármelyik eddigi ilyen projekt.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb