napi hírmorzsák

A Norm Architects egy extrovertált üvegházas éttermet hozott létre egy svéd réten

A dán Norm Architects stúdió tervezte és kivitelezte az Äng nevű, Michelin-csillagos éttermet Svédországban. Az épület valójában egy modern üvegház, mely egy földalatti borospincével is büszkélkedhet. Az étterem egy rét közepén található Ästad Vingårdban – Svédország egyik legnagyobb szőlőültetvényén.

Az étterem fő eleme a minimalista üvegépület, amelyet egy acélszerkezet támogat. Kialakítása egy kívül-belül üvegházra hasonlít, melynek sima külseje tükrözi a környezetét. A füvek és növények között kanyargó kőösvényen keresztül jutnak be a vendégek az Ängbe egy üvegajtón keresztül, ahol a kőpadló folytatódik a belső térben.

A bejárat egy nyitott konyha mellett vezet el, ahol kőpult és organikus formákat ábrázoló, testre szabott műalkotások találhatók. Belül az üvegépületet úgy tervezték, hogy a vendégeknek az az érzésük legyen, mintha a mező közepén ülnének, és csak a tiszta égbolt lenne a fejük felett.

“Az inspirációt mind az Äng telephelyét körülvevő érintetlen északi természet, mind a japán esztétikai és kézműves japán érzékenységek adják, így a belső tér holisztikus, érzéki élményt nyújt” – mondta Frederik Werner, a Norm Architects partnere.

A belső tereket a Karimoku japán márka – amelynek Werner a kreatív igazgatója – tölgyfa bútoraival, valamint Anders Pfeffer Gjengedal norvég művész által készített fa- és kőszobrokkal rendezték be. A bútorok között szerepel az Äng társalgóasztala, amelyet kizárólag az étterem számára terveztek, és tömör tölgyfából készült. További egyedi darabok közé tartozik egy Keiji Ashizawa által készített tölgyfa tálca és egy tömörfa kocsi, amelyet a japán templomok bejáratánál lévő esernyő- és cipőtartók ihlettek.

Az étterem hangulatához illeszkedő étkészleteket a svédországi székhelyű Bonni Bonne dizájnstúdióval együttműködve tervezték. A tányérok és tálak kollekciója zöld fából készült, egy ősi famegmunkálási módszerrel, amely természetes sziluetteket és nyers textúrákat hoz létre. Sara Martinsen dán dizájnernőnek az erdőben talált anyagokból készült műalkotásai is megpillanthatók. A Norm Architects elmondta, hogy célja az volt, hogy a tervezés minden elemét gondosan egyensúlyba hozza az építészettől a dizájnig, a világításig, az ízek, az illatok és a hangok között.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

“A Michelin-csillagos Restaurang Äng alapvető törekvése sok tekintetben összhangban van a Norm Architects tervezési filozófiájával, amely szerint a teret alkotó összes érzékszervi élmény között finom egyensúlyt kell teremteni, hogy harmonikus környezetet hozzunk létre, ahol minden elem támogatja egymást” – magyarázta Peter Eland, a Norm Architects partnere.

A svédországi Växjöben található kőbányából származó kőszobrok sorozata a japán Karesansui kertekre utal, amelyek gereblyézett homokból és kövekből állnak. Ezek a száraz kertek a yohaku-no-bi-t, azaz az üres tér szépségét ünneplik. A belső térben diszkrét akusztikus falakat is elhelyeztek, a privát szféra megteremtésére. A stúdió előírta, hogy a vászonból készült panelek a gabonatárolásra használt juta zsákokra emlékeztető árnyalatban készüljenek. Az egyedi tervezésű szekrényeket Viki Weiland és Ulla Bang szobrai és kerámiái töltik meg, mindketten íves, egyszerű formákkal dolgozó művészek.

A fő éttermi terek mellett az Äng egy rejtett lifttel is rendelkezik, amely a föld alá szállítja a vendégeket egy katakombaszerű borospincébe, amelynek közepén egy sötét társalgóhelyiség található. Az egyik hangulatból a másikba való átmenet hangsúlyozása érdekében a borospincében a padlólapok téglapadlót idéznek, hogy fokozzák a barlangszerű hangulatot, míg a főétteremben fapadló található.

“A fény változásával a chiaroscuro jelenségével játszunk; ez a képzőművészetből származó technika a fény és az árnyék ábrázolására szolgál, ahogyan a tárgyakat meghatározzák a térfogat érzetének elérése érdekében” – mondta Jonas Bjerre-Poulsen építész, a Norm Architects alapító partnere. “Az árnyékba lépve a látás gyengül, míg a többi érzékszerv felerősödik. Az ember automatikusan nagyobb figyelmet fordít a hangokra, szagokra, ízekre és tapintásra, sőt, még az intuíció és az ösztön is megerősödik.” – tette hozzá

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb