napi hírmorzsák

A Foster + Partners “feltűnő, mégis egyszerű” terveket mutat be a katari világbajnokság döntő helyszínéül

A brit Foster + Partners stúdió nyilvánosságra hozta a katari Lusail Stadion aranyszínű képeit, amely a 2022-es FIFA világbajnokság döntőjének ad otthont.

A stadiont, amely az idei labdarúgó-világbajnokságon 10 mérkőzésnek ad otthont, köztük a döntőnek is, szeptember 9-én avatták fel hivatalosan a szaúdi Pro League bajnok Al Hilal SFC és az egyiptomi Premier League győztes Zamalek mérkőzésével.

A Foster + Partners által az Arup statikus mérnökkel és a Populous sportépítésszel együttműködésben tervezett 80 000 férőhelyes stadion a katari fővárostól, Dohától északra, Lusailban található. Az aranyszínű homlokzatba burkolt stadiont úgy tervezték, hogy feltűnő kiegészítője legyen a feltörekvő városnak.

“Az volt a célunk, hogy olyan feltűnő, mégis egyszerű formát hozzunk létre, amely tükrözi az épület funkcióját, reagál a katari éghajlatra, és fokozza az esemény színházi jellegét” – mondta Luke Fox, a Foster + Partners stúdió vezetője.

A stúdió által “arany edényként” jellemzett stadion formáját az iszlám tálak, valamint a helyi építészet ihlette. A perforált homlokzatot számos lapos, háromszög alakú, acélkeretre támasztott darabból állították össze, az íves forma kialakítása érdekében. A homlokzat háromszög alakú nyílásai a stadion szerkezetére utalnak, és egy perforált képernyőt hoznak létre, amely beengedi a fényt a belső csarnokokba.

A stúdió szerint a tervezés kiindulópontja a játékosok és a nézők számára “magával ragadó légkör” megteremtése volt, a szurkolók a lehető legközelebb helyezkednek el a pályához. A stadion egy széles dobogón áll, a bejárati kapuk az aranyszínű homlokzat íve alatt helyezkednek el, és a két lelátó között elhelyezkedő előcsarnokba vezetnek.

A stadion tetején egy “küllőkerekes” kábelhálós tető található, amely árnyékot biztosít a szurkolók és a játékosok számára. A 307 méter átmérőjű szerkezet az egyik legnagyobb, amelyet stadionba telepítettek, és a homlokzattal együtt úgy tervezték, hogy segítsen csökkenteni az energiafogyasztást.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A stadionon belül, amely a globális fenntarthatósági értékelési rendszer szerint ötcsillagos minősítést kapott, a szurkolók hűtésére kültéri légkondicionáló berendezéseket is használnak majd. A Foster + Partners reméli, hogy a stadion, amelynek befogadóképessége a torna után várhatóan mintegy 40 000 főre csökken, “maradandó szimbóluma” lesz az ország világbajnokságának.

“A Wembley Stadion újratervezésének tapasztalatait felhasználva, a ma már ikonikus boltívvel, hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy a FIFA világbajnokság házigazdájaként Katar számára egy egyedi és azonnal felismerhető szimbólumot hozhattunk létre” – mondta Angus Campbell, a Foster + Partners vezető partnere.

A Lusail Stadion a legújabb helyszín, amely a november 20-án kezdődő, és december 18-án megrendezésre kerülő döntő előtt készült el.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb