napi hírmorzsák

A felfújható “Puffer Village” koncepció válasz az emelkedő tengerszintre

A globális felmelegedés folyamatos súlyosbodásával a sarki jégsapkák folyamatosan olvadnak, ami miatt a tengerszint évről évre emelkedik. A tengerparti városok számára ez a veszély valós és közvetlen, amire Sajjad Navidi, iráni építész olyan természetalapú koncepciót dolgozott ki, amely elszigetelheti a vidéki közösségeket a magasabb árhullámok hatásaitól: ez a projekt, a Puffer Village.

“A világ egyik legnagyobb jövőbeli válsága a tengerszint emelkedése, amely komoly veszélyt jelenthet az emberi túlélésre” – mondta Navidi a projekt kapcsán. “… Olyan rendszerre van szükségünk, amely képes alkalmazkodni a tengerszinthez. A természetnek mindig megvan a legjobb válasza számunkra.”

Az afrikai Benin régióban található Ganvie tavi falut hozta fel példának, ahol az ötlete nagy előnyökkel járhat. Az ottani emberek közvetlenül a vízre építik házaikat, de mivel azok állandóan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, idővel könnyen elhasználódnak és tönkremennek. A lakosokat állandóan fenyegeti a házak összeomlása és az ebből adódó esetleges életveszély. Navidi kreatív megoldása a problémára a terület őshonos állatpopulációinak túlélési képességei alapján született. Mivel a közeli Nokoué-tóban sokféle gömbhal él, az építész tanulmányozta biomimetikus felépítésüket és azt, ahogyan vízzel vagy levegővel felfújva menekülnek ellenségeik elől. Az így kialakított “Gömbhal-falu” sémája egyedi lakógubókból áll, amelyek dagálykor vagy a vízszint fokozatos emelkedésével a víz felszínére tudnak emelkedni, viharos időjárás esetén pedig képesek leereszteni és lekuporodni, megvédve az otthonokat az elúszástól vagy a sérüléstől.

A grafikon azt mutatja, hogy a Puffer Village házai hogyan nőnek és zsugorodnak a környező éghajlatnak megfelelően.

Az eljárás során a tetőre és a víz alá beépített ballonbőröket használnak, amelyek az éghajlati viszonyoktól függően levegővel vagy vízzel tölthetők fel. Stabil víz- és időjárási időszakokban a bőrök bezáródnak és összecsukódnak, így a házak teteje laposnak tűnik. Amikor a tengerszint emelkedik, egy érzékelő működésbe lép, amely beindítja a ház alatti légventilátort, amely felfújja a ballonbőröket, és a szerkezet a víz felszínére emelkedik. Viharok vagy viharos tenger idején egy különálló vízhullám-érzékelő utasítja az aljzat pórusait, hogy engedjék be a vizet, így a házak nehezebbek lesznek, és jobban ellenállnak a szélnek és a hullámverésnek. Ami még jobb, hogy minden egyes kapszula önfenntartóan képes ellátni az energiaszükségletét. Egy árapály-energiarendszer a tenger hullámaiból termel majd áramot, míg a tetőn elhelyezett rugalmas fotovoltaikus üvegek a napsugárzásból termelnek további energiát. Egy akvaponikus rendszer támogatja majd az élelmiszertermelést azáltal, hogy friss vízzel látja el a házak fából készült falain függőlegesen növekedő növényeket.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Minden egyes ház a tengerfenékbe épített betonoszlophoz van rögzítve, és Navidi a tervek szerint az egész régióban oszlopokat helyez el, hogy lehetővé tegye a falu generációs bővítését. A tervező egyedülálló Puffer Village javaslata a legjobb tíz döntős közé került (2000 pályázó közül) a Jacques Rougerie Alapítvány 2021-es, évente megrendezett versenyén, amely a tengeren vagy az űrben való életre vonatkozó innovatív ötleteket népszerűsíti.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb