Zöld hírek

A CES 2020 betekintést nyújt az intelligens városok jövőjébe

Az éves izgalmas elektronikai kiállításon (CES) idén az egyik legizgalmasabb kategória az „intelligens városok”. Míg a vásár többi kiállítása inkább az elektronikus és az mesterséges intelligencia innováció sajátos aspektusaira összpontosít, a Smart City szektor különböző módon foglalkozik az öregedő infrastruktúrák felújításával, ezzel párhuzamosan, a régi régiók újratelepítésével, az új technológiák beépítésével.

A következők csak néhányai az idei év legérdekesebb fejlesztéseiről a területen:

Toyota szőtt város

A japán Fuji-hegy közelében a Toyota okos várost épít. A 2021-ben elindítandó projektjük egy korábbi gyárat valódi várossá alakítja, ahol a családok élnek, dolgoznak, és kutatási lehetőségeket és előrelépéseket tesznek lehetővé. A Bjarke Ingels BIG vállalat által tervezett 175 hektáros területi egység a szállítási lehetőségek, a lakhatási alternatívák, az intelligens energiaforrások konglomerátumának, a vízelosztási technológiáknak és a kutatásnak a középpontjában áll, amely elősegíti a közösség fenntartását és növekedését.

Egy nagy park a város központjában

A BIG korábban a Két Világkereskedelmi Központot és a Google legújabb székhelyét tervezte, tehát ez a vállalkozás jól illeszkedik a projektek körébe. A „szőtt város” szállítási rendszere három felé oszlik. Az egyik út teljes egészében az önjáró járműveknek szól, a másik a robogóknak és a kerékpároknak, és a gyalogosok számára a cég egy nagy park-állvány építését tervezi, tele gyalogútvonalakkal. Mindhárom lehetőség a város központjában gyűlik össze. A cél az, hogy a lakosok minden nap egy vagy több lehetőséget használhassanak ki a körülkerülésre.

A Szövött ház házai várhatóan fenntartható fából készülnek, és fotovoltaikus csempékkel fogják ellátni. A város föld alatti szintjén hidrogéncellák is elhelyezkednek az energia tárolására és a vízszűrő rendszer működtetésére. Egy másik földalatti rendszer szállítmányokat visz a lakosság számára szállítószalagok segítségével – vagy akár egy kis androidok tömegével.

Energia

Ahhoz, hogy egy futurisztikus város virágozzon, az ott élő embereknek ugyanolyan erőteljesen kell fejlődniük, mint a kialakulóban lévő infrastruktúrának. Az idei CES intelligens város kategóriájában számos kiállítás a lakosság gondozására összpontosított.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Az Izraelben székhellyel rendelkező Vayyar egy érzékelő alapú rendszert mutatott be, a Walabot néven, amely figyelemmel kíséri az emberek mozgását otthonukban. Raviv Melamed, a cég vezérigazgatója elmondta egy interjúban, hogy „az az ötlet, hogy van valami olyan, amit az embernek nem kell viselnie, tehát csak ott van odafigyelve a házra. Van egy 3D-s képalkotó érzékelő, amely rád nézhet anélkül, hogy valójában a kép lenne, így alapvetően nyomon követhetjük az embereket, ha a ház körül járnak, ha elesnek, ha le ülnek, ha ágyban fekve alszanak. Figyelemmel kísérhetjük a mindennapi életvitelt, és megtudhatsz saját magadról dolgokat, vagy figyelmeztethetünk valakit, ha el esünk. ”A Walabot az autókba hagyott gyermekeket is felismeri, és figyelmezteti a szülőket és az ápolókat egy kísérő mobilalkalmazáson keresztül.

Walabot, a Vayyar emberek mozgását figyelő egészségügyi bot.

Az Addison Care, amelyet az Electronic Caregiver fejlesztett ki, egy hangvezérelt 24 órás virtuális gondozó. Anthony Dohrmann, a vezérigazgató elmondja, hogy „3D-s virtuális intelligens egészségügyi otthoni virtuális gondozó [amely] kezeli a viselkedési egészséget, a krónikus betegségeket, támogatja az ápolókat és még a gyermekbetegeket is gondozza. Tehát a látásérzékelőn keresztül ellenőrizheti, hogy gyógyszereket szed-e, megnézheti, hogyan érzi magát, megkeresse a szorongás jeleit, vagy ha fájdalma megerősödik. Látja, hogy növekszik-e a kockázat. Látja, hogyan alkalmazkodik protézisekhez vagy új rehabilitációs gyakorlatokhoz. Még demonstrálhat is egy rehabilitációs gyakorlatot, a látásérzékelővel, amely figyelemmel kíséri a fejlődés előrehaladását, és folyamatosan tájékoztatja a szolgáltatókat.”

A Platform House HED-Net, a Sekisui House legújabb innovációja, érintésmentes érzékelőkkel javítja az otthon egészségét, wellnessét és boldogságát. A rendszer észleli a szív mozgását. Yoshihiro Nakai, a társaság elnöke tisztázza: „Gondoljunk egy hálószobára, mert az eszköz amiről beszélünk, az érzékeléshez kevésbé kerülünk kapcsolatba, az nem matrac alatt van, nem olyan, mint egy óra vagy a mellkasra helyezett pad. Ehelyett beépítünk egy érzékelőt a mennyezetre. A létfontosságú adatok, például a pulzusszám, az izzadás és a vérnyomás megfigyelésével és a szabadalmaztatott algoritmusunkkal [felismerjük] az akut betegségek kialakulását. ”

Ezek azonban csak morzsái a láthatáron levő okos város fantasztikus újításairól. A CES 2021 biztosan még több varázslatos fejlesztést vezet be, hogy az emberiség a lehető legboldogabb és egészségesebbé legyen! 


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close