napi hírmorzsák

A CEBRA Mount Tirana projektje lesz Albánia legmagasabban fekvő mérföldköve

Albánia fővárosa hamarosan új hegyet kap a Mount Tirana, egy kőből készült, élő növényekkel tarkított felhőkarcoló formájában. A dán CEBRA építésziroda nyerte a versenyt a város szívében található új nevezetesség megtervezésére, amely elkészülte után a maga 606 lábával Albánia legmagasabb épülete lesz. Helyi eredetű anyagok és őshonos növények felhasználásával épül, hogy a lehető legkisebb legyen a szén-dioxid-kibocsátása, a “lejtőin” kialakított tágas teraszok pedig csökkentik a légkondicionálás szükségességét.

A Mount Tirana Albánia jellegzetes hegyeiből merít ihletet, és a délnyugat-európai Balkán-félszigeten fekvő ország nemzeti identitását és kulturális örökségét ünnepli. A 70 000 négyzetméteres belső térben lakások, egy butikhotel, irodák, egy üzleti terület, kereskedelmi létesítmények, éttermek, kávézók és parkolási lehetőségek kapnak helyet. A szomszédos parkokkal összekötött földszint a város egyetlen nagy “városi nappalijaként” fog működni. A Mount Tirana a város központi belvárosában, az Albán Nemzeti Opera és Balett Színház és a Nemzeti Történelmi Múzeum közelében helyezkedik el.

“A hegyek a természet egyik leglenyűgözőbb elemei” – mondta Mikkel Frost, a CEBRA alapító partnere és építésze. “Örökkévalók, félelmet keltők és gyönyörűek, ők az eredeti tájékozódási pontok. Azzal, hogy Albánia hegyeit használjuk fő inspirációs forrásként, a helyi történelmet, a kulturális örökséget és Albánia identitását testesítjük meg. Ez a szimbolikus tereptárgy elegáns kapcsolatot teremt Tirana folyamatosan átalakuló városszövete és a természeti környezet között – egy építészeti hibridet egy torony és egy hegy, valamint egy nemzetközi tipológia között, amely helyben lehorgonyzott.”

Az új biofilikus felhőkarcoló, amely a tetején élesen csúcsosodik, minden bizonnyal kiemelkedik majd Tirana látképéből, még akkor is, ha körülötte oly sok új és érdekes építészeti projekt formálódik. A város egy jelentős “építkezési boom” közepén van, más nagyszabású fejlesztések is készülnek, köztük az MVRDV Downtown One Tirana, egy pixeles homlokzatú vegyes használatú épület; a BIG új Albán Nemzeti Színháza, amely egy óriási csokornyakkendőre hasonlít; és Stefano Boeri Vertical Forestjének új iterációja, amelyet több mint 3200 cserje és bokor fog borítani.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Tirana-hegyet egy nemzetközi zsűri választotta ki, amelynek tagja volt Edi Rama albán miniszterelnök, Tirana polgármestere, négy nemzetközileg elismert építész és a megrendelő, a Nova Construction 2012. Az építkezés azonnal megkezdődik.

A Mikkel Frost, Carsten Primdahl és Kolja Nielsen építészek által 2001-ben alapított CEBRA építészeti és tervezőirodát a dániai Aarhusban alapították. Az iroda több mint 65 építészből, várostervezőből, tájépítészből, egyetemi oktatóból és adminisztratív személyzetből álló multidiszciplináris nemzetközi személyzetet foglalkoztat. Az egyes helyszínek tájképére, ökológiájára és kultúrtörténetére való érzékenységükről ismertek, és olyan projekteket dolgoznak ki, amelyek vizuálisan feltűnőek, ugyanakkor harmonikusan illeszkednek a környezetükhöz.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb