napi hírmorzsák

A Cairo Modern az egyiptomi modernizmust ünnepli és riadót fúj annak jövőjéért

A New York-i Center for Architecture új kiállítása, a Cairo Modern 20 lebontott, de meglévő kairói projektet mutat be az 1930-as évektől az 1970-es évekig, és rávilágít a modern építészetet itt és másutt fenyegető “bontógolyóra”, azaz figyelmeztet Egyiptom modernista örökségének veszélyeztetett jövőjére.

A kiállítás kurátora az egyiptomi Alexandriában született, Mexikóvárosban élő Mohamed Elshahed független kurátor, a Cairo Since 1900 című könyv szerzője, amely az egyiptomi város modern épületeinek első átfogó áttekintése, amely 226, 1900-tól napjainkig épült épületet mutat be. A könyvet az American University in Cairo Press adta ki 2020 tavaszán; az arra épülő kiállítás eredetileg 2020 márciusában nyílt volna meg, de a világjárvány miatt elhalasztották. A kiállítás a múlt hónapban nyílt meg a központban, és 2022. január 22-ig lesz látható.

Bár Kairó elsősorban az ókori egyiptomi műemlékekről és a minaretek ezreiről ismert, Kairó az eklektikus modern épületek, a konkrét expresszionizmus és a századfordulós revivalizmus városa is, amelyek mind az 1919-es egyiptomi forradalom után kialakult polgárság törekvéseit tükrözik. A kiállításon bemutatott 20 projekt lakó- és közigazgatási célú, olyan egyiptomi építészek munkája, mint Sayed Karim, Charles Ayrout és Mahmoud Riad. A kiállításon az 1939-es New York-i világkiállításra tervezett, soha meg nem épült egyiptomi pavilon tervei is láthatók; mint egy idővonal, amely fontos egyiptomi és külföldi politikai, kulturális és építészeti eseményeket tárgyal ki; az Al Emara magazin (1939-59) címlapjai mellett, A helyi és nemzetközi kortárs építészetről szóló első arab nyelvű magazinnak tartott Al Emara a megjelenésének éveiben az egyiptomi építészeti termelés elsődleges dokumentációja volt.

Elshahed a Metropolisnak elmondta, hogy Egyiptom modern örökségét évek óta számos fronton fenyegeti veszély, különösen a nyugati építészek és építészettörténészek körében, akik közül sokan szerinte felelősek a “modernizmus fehér építészetként való rasszistázásáért, mintha az épületek fehérsége valahogy az európai és amerikai történészek által ismert építészek fehérségéhez kapcsolódna, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik az építész baráti körükön kívül”.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A kurátor szerint a kairói modern épületek lebontása az 1970-es években kezdődött meg, “az ütem az 1990-es években fokozatosan, a 2010-es években pedig exponenciális módon növekedett. Az építészeket, akik tiltakoztak, akiket évtizedekig háttérbe szorítottak a diktatúra mellékhatásaként. Szadat elnöksége óta folyamatos, lefelé ívelő spirál volt a városi ügyek tekintetében”. Azt is elmondta, hogy ő és mások megpróbálták létrehozni a Docomomo International egyiptomi tagozatát, de eddig sikertelenül.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb