napi hírmorzsák

20 kreatív adaptív újrahasználati projekt

Miután az épített struktúrák használaton kívülre kerülnek vagy elhagyatottá válnak, az adaptív újrahasználat tökéletes módja lehet annak, hogy új életet adjunk egy régi épületnek, miközben megőrzzük az erőforrásokat és a történelmi értéket. Akár környezetvédelmi okokból, akár a földterület rendelkezésre állása vagy egy történelmi műemlék megőrzésének vágya miatt, világszerte számtalan építésziroda fordul az adaptív újrahasználat felé, mint megoldás az épített környezet néhány modern problémájára.

Ezt szem előtt tartva összeállítottunk egy listát 20 kreatív adaptív újrahasználati projektről, amelyek mindegyike egy régi szerkezetet használ fel arra, hogy a maga sajátos módján egy újjáélesztett formát hozzon létre.

 1. The Chapel on the Hill; Forest-in-Teesdale, Egyesült Királyság / Evolution Design

Ez az egykor tizenkilencedik századi kápolna ma egy nyaraló! Az eredeti épület az erős szél és eső által erősen megrongált állapotban volt, az átalakítás után most egy hét vendég számára kényelmes nyaralóházként szolgál.

 1. Jaegersborg víztorony; Koppenhága, Dánia / Dorte Mandrup Arkitekter

2004-ben a Dorte Mandrup Arkitekter ApS nyerte meg a Jaegersborg víztorony vegyes használatú épületté történő átalakítására kiírt pályázatot. Most az épület felső szintjein diáklakások találhatók, és minden egységhez egy kiálló üvegezett szerkezetet építettek, amely további napfényt és kilátást biztosít a városra.

 1. House of Vans London; London, Egyesült Királyság / Tim Greatrex

A House of Vans London a Waterloo pályaudvarról kilépő vasútvonalak 150 éves téglaboltozatai között található, és egy vegyes használatú kreatív helyszín a Vans és a gördeszka rajongók számára, ahol művészeti galéria, kreatív terek, vetítőterem, élőzenei helyszín, kávézó, több bár és egy háromszintes fedett beton gördeszkapark található.

 1. Huiini House; La Primavera, Mexikó / S+ diseño

A hajózási konténerekből készült Huiini House négy egymásra rakott kockából áll, amelyek együttesen egy fenntartható lakóházat alkotnak a Primavera erdő szélén. Moduláris felépítésének köszönhetően a ház könnyen bővíthető, illetve az új fenntartható technológiákhoz igazítható.

 1. Lakóépület felújítása; Velence, Olaszország / Studio Macola

Ez a projekt Velence Murano szigetének meglévő városi szövetéből merítve egy korábbi ipari területet revitalizál, hogy két új lakóépületet hozzon létre egy használaton kívüli gyár belsejében.

 1. Quarry Theater at St Luke’s; Bedford, Egyesült Királyság / Foster Wilson Architects

Bedford városközpontjában egy morva templomot és lelkészi házat alakítottak át előadóművészeti központtá, a kápolnát 300 férőhelyes, galériás udvari színházzá alakították át, és ahol csak lehetett, eredeti anyagokat használtak fel.

 1. Wooden Structure at Launchlabs; Bázel, Svájc / Stereo Architektur

Bár évekig rendezvénytérként használták, a svájci Bázelben található egykori Burckhardt gépgyár fő összeszerelőcsarnokát többfunkciós, többféle felhasználási módhoz igazítható munkakörnyezetté alakították át.

 1. Church Conversion into a Residence; Chicago, Egyesült Államok / Linc Thelen Design, Scrafano Architects

Ez az egykor templomként működő, Illinois állambeli Chicagóban található hét hálószobás otthon megőrizte az eredeti részleteket, mint például az ólomüveg ablakok, a szabadon hagyott téglafalazat, a mennyezeti csavarók és a harangtorony, miközben modern kényelmi és stíluselemeket integrált.

 1. Viadukt boltívek felújítása; Zürich, Svájc / EM2N

A meglévő infrastruktúra városi rendszerbe való integrálása érdekében az EM2N átprogramozta ezt a svájci viaduktot, hogy kereskedelmi és átmeneti tereket tartson, mindezt alacsony költségvetésből.

 1. A “Brain of Brian” úszó irodahajó; Cornwall, Egyesült Királyság / Marraum Architecture

Egy használaton kívüli, második világháborús vasbeton uszály felhasználásával a Marraum Architecture olyan úszó irodahelyiséget hozott létre, amely olyan tartós anyagokat használ, amelyek túlélhetik a kikötői időjárási viszonyokat.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

 1. An Old Breton Barn Converted into an Artist Studio; Sizun, Franciaország / Modal Architecture

Ezt a művészstúdiót egy 17. századi pajtából alakították át Franciaországban, úgy, hogy kívülről megőrizték a helyi építészeti identitást, belülről pedig kisimították és fehérre festették, hogy a tér világosabbá váljon.

 1. War Bunker Refurbishment; Vuren, Hollandia / B-ILD

A Famous iroda reklámkampányának részeként egy hollandiai romos bunkert alakítottak át két család nyaralójává, amelyet Le Corbusier “Le Cabanon” című műve ihletett.

 1. Allez UP sziklamászóterem; Montreal, Kanada / Smith Vigeant Architects

A Redpath cukorfinomító régi telephelyén az Allez UP Rock Climbing Gym a telephely főépületét és silóit használta fel egy egyedi beltéri mászó létesítmény létrehozására, “cukorszirtekre” emlékeztető mászófal-alakzatokkal.

 1. Professional Cooking School in Ancient Slaughterhouse; Cadiz, Spanyolország / Sol89

Egy 19. századi vágóhídból a Sol89 egy professzionális főzőiskolát hozott létre a régi épület új kerámia tető alatt történő összevonásával és különböző más, az épület eredetét idéző anyagok felhasználásával.

 1. Refurbishment of the Old Benalua Station and Insertion of Casa Mediterraneo Headquaters; Alicante, Spanyolország / Manuel Ocaña del Valle

A régi Benalua vasútállomáson belül található Casa Mediterraneo székház alacsony költségvetést használt fel arra, hogy egy multifunkcionális teret hozzon létre rendezvények, többek között kiállítások, koncertek és partik számára.

 1. The Green Building; Louisville, Egyesült Államok / (fer) studio

A tervezés és a fenntarthatóság kapcsolatára alapozva a (fer) studio egy 115 éves egykori szárazáru üzletet használt fel, hogy több mint tízezer négyzetméternyi vegyes használatú kereskedelmi teret hozzon létre, amely olyan fenntartható technológiákat alkalmaz, mint a zöld tető, a csapadékvíz-gyűjtő rendszer, a napelemek és a geotermikus kutak.

 1. Regensbergi kastélytorony; Zürich, Svájc / L3P Architects

Egy 21 méter magas történelmi vár tornyában Zürichben az L3P Architects egy középkori kiállítóteret hozott létre, amely indirekt és diffúz megvilágítással idézi fel az eredeti hangulatot, és a helyi történelmet mutatja be a középkortól napjainkig.

 1. Franz Kafka Társaság Központ; Prága, Csehország / Steven Holl Architects, Marcela Steinbachova (Skupina)

A Franz Kafka Társaság Központ számára egy korábban szennyestárolásra használt kis épület alagsorát alakították át kiállítások, előadások, koncertek és Franz Kafka magánkönyvtárának terévé. Az egykor sötét és kis helyiség, a hozzáadott tetőablakok és az új tagolás új életre keltette az épületet, új vizuális kapcsolatokat teremtve.

 1. Lesczynski Antoniny Manor Intervenció; Leszno, Lengyelország / NA NO WO architekci

Ez a projekt három korábbi gazdasági épület felújítását és bővítését, valamint egy új épület építését foglalta magában, hogy egy átalakított, idősek számára fenntartott egészségügyi és lakóépületet hozzanak létre Lengyelországban.

 1. Brothers Brewery + Juke Joint BBQ; Auckland, Új-Zéland / MA Studio

Az adaptív újrahasználat stratégiájával az MA Studio egy 1960-as évekbeli raktárépületet alakított át kézműves sörfőzdévé, étteremmé, kereskedelmi konyhává és bárrá, udvarral és szabadtéri étkezővel. A szabadtéren faanyagot és tereprendezést alkalmaztak, hogy lágyítsák az eredeti raktárérzetet, a belső térben pedig a meglévő téglafalakat homokfúvással, a betonoszlopokat pedig a roncsolt festésük megtartásával alakították ki.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb